Vinařství Petr Marada

Vinařství Petr Marada

Vinařství bylo založeno v září roku 2006 v Mikulčicích. Ing. Petr Marada, absolvent zahradnické fakulty v Lednici na Moravě, Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Navazujeme na rodinnou tradici zemědělství v rodině, byť vinařství bylo vždy jenom doplňkem hospodářství. Tento odkaz předků nás zavazuje k tvrdé a poctivé práci, bez níž dobré víno nelze vyrobit.

FILOZOFIE

Staré sedlácké přísloví říká: „Co je skoré, je dycky. Co je pozdě, je enom nekdy.“

Výroba vína začíná ve vinici již v zimě, neboť klimatické podmínky nám určují zdravotní stav révy a s ním její následnou plodnost, od které se vše odvíjí: kvetení, růst bobule, zaměkání a samozřejmě dozrávání hroznů. Příznivý průběh výše uvedených procesů je závislý na počasí, kterému musí vinohradník vše přizpůsobit a zohlednit jej při jakýchkoliv zásazích ve vinici. Neexistuje obecné pravidlo pěstování révy či výroby vína. Každý ročník je zcela jiný a v době intenzivního růstu musí vinař révě pečlivě „naslouchat“, sledovat její potřeby a včas reagovat. Zanedbání či podcenění situace dává vinaři možnost opravy až za rok. Filosofie vinařství spočívá v jednoduchosti – čím menší vliv vinaře, tím větší ponechání prostoru individualitě vína.

Vínům dáváme čas a prostor pro rozvinutí jejich skutečných vůní a chutí bez zbytečných zásahů. Specializujeme se tudíž spíše na vína suchá, s důrazem na čistotu odrůdy a vlastní osobitost. Bílá vína zrají v nerezových tancích, vybrané šarže i v dubových či akátových sudech. Červená vína téměř všechna projdou přirozenou vinifikací v dřevěném sudu.

Vinařství Marada